Zoutelande

Gemoedelijk dorp aan de Zeeuwse kust

Sinds de enorme hit van de Zeeuwse band Bløf in 2017 kent iedereen Zoutelande en weten vele dagjesmensen en toeristen het dorp te vinden. Maar Zoutelande, dat ook wel de Zeeuwse Rivièra wordt genoemd, is al sinds halverwege de 19e eeuw bekend als heerlijke strandlocatie. Sindsdien trotseren jaarlijks vele gasten de hoge duinen om uiteindelijk te genieten aan de Zeeuwse kust.

De lucht in bij Zoutelande

Die hoge duinen, één van de hoogste van Nederland, zorgen ervoor dat u hier heel goed kunt para- & deltavliegen. Hier kunt u kilometers lang over de duinen vliegen. Voor het beoefenen hiervan dient u in het bezit te zijn van een KNVvL Brevet 2.

Maar ook voor diegenen die liever met beide voeten op de grond blijven staan, blijft het bijzonder om te zien. Het levert dan ook vaak prachtige beelden op.

Achter de duinen van Zoutelande

Zoutelande heeft als enige in Nederland strand dat gelegen is naar het zuiden en daarom wordt het ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Volgens betrouwbare metingen is het weer ook altijd net iets beter dan in de rest van het land. Zoutelande heeft een promenade van waar u mooi en goed uitzicht heeft over de witte zandstranden. Het strand is zo’n 5 kilometer land en wordt beschermd door de hoge duinen. Het strand van Zoutelande wordt al jaren bekroond met de zogenaamde Blauwe Vlag wat betekent dat de stranden schoon en veilig zijn, evenals de vele faciliteiten zoals douches, toiletten en de mogelijkheid om met rolstoel en kinderwagen het strand op te kunnen.

Vanuit onze beide hotels in Zoutelande loopt u zo het strand op. Duinhotel Tien Torens is gelegen in de duinen en na een kleine wandeling over het duinpad, slaat u uw handdoek uit op het strand. En als u ’s ochtends de ramen opent na een nacht in Strandhotel Zoutelande ruikt en hoort u de zee al. Op slechts 25 meter afstand staat u met uw voeten in het zand. Laat de vakantie maar beginnen!

SYZ 43 Sea You Zeeland 02 59 SYZ 21

Wandelschoenen aan of liever op de fiets

Het eiland Walcheren is ideaal om te wandelen en te fietsen. Tijdens uw verblijf in Zoutelande is het dan ook zeker de moeite waard om eens wandelend of fietsend op pad te gaan. Het gebied langs de duinen is prachtig en een wandelroute over de duinen zorgt soms voor een serieuze uitdaging als u de hoogste duin overgaat. Vanuit Zoutelande is het mooi wandelen naar Vlissingen. Bijna zonder onderbrekingen volgt u hier het wandelpad waar u ook bij wat minder goed weer vaak beschut loopt. Of neem eens een duinovergang en loop een stuk over het strand.

Fietsen vanuit Zoutelande

Fietsend vanuit deze omgeving is zeer gevarieerd. U rijdt door mooie duingebieden, smalle plattelandsweggetjes en door kleine dorpjes. Zeeland heeft een groot fietsknooppuntensysteem waarmee u makkelijk uw eigen route uitstippelt. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden voor een kop koffie, koel drankje of bezoek één van de vele lokale bedrijven. Op Walcheren vindt u onder andere kaasboerderijen, een ijsboerderij, molens en verschillende landwinkels. Leuk om hier iets typisch Zeeuws te kopen en mee te nemen naar huis als herinnering aan uw vakantie in Zeeland!
Op onze pagina’s wandelen en fietsen, leest u nog meer en geven we nog tips.

SYZ 22 SYZ 35 SYZ 31

Kustmarathon Zeeland

Bent u fanatiek wandelaar of misschien zelfs wel hardloper? Wist u dat er jaarlijks in Zoutelande een groot loopevenement plaatsvindt? Ieder jaar in het eerste weekend van oktober staat Zoutelande in het teken van de Kustmarathon. Het evenement begint op vrijdag traditiegetrouw met de ladiesrun en sinds enige jaren ook met de lightrun. Zaterdag staat in het teken van de marathon die in Burgh-Haamstede start en na ruim 42 kilometer eindigt in Zoutelande. Het parcours is loodzwaar omdat een groot deel over de Zeeuwse stranden gaat. Als toeschouwer wordt u dan ook geacht in Zoutelande de lopers aan te moedigen tot de finish in de Langstraat. Deze zelfde zaterdag vindt er omgekeerd, dus van Zoutelande naar Burgh-Haamstede ook een MTB-tocht plaats en loopt de jeugd in Zoutelande hun eigen mini-marathon.

Op zondag staan zo’n 5000 wandelaars ’s ochtends vroeg om 8:00 uur aan de start voor hun wandeling naar Zoutelande. Het evenement is enorm gegroeid, niet minder door het grote aanwezige aantal toeschouwers dat de lopers, jong en oud, het hele weekend aanmoedigt.

Wilt u deelnemen aan dit evenement dan is het aan te raden om op 1 januari om 00:00 uur direct in te schrijven!

Centrum van Zoutelande

Midden in het dorp staat de grote Catharinakerk. Deze 13e/14e eeuwse kerk werd in 2011 groots gerestaureerd en is een zeer markant gebouw.

Direct onder de duinen ligt de belangrijkste straat van het dorp; de Langstraat. Hier vindt u de meeste winkels, restaurants en terrassen. Tijdens uw verblijf kunt u uiteraard terecht bij onze eigen Bistro ’t Zoute in Strandhotel Zoutelande. In het seizoen bestelt u hier natuurlijk Zeeuwse mosselen of geniet u van één van de andere gerechten op de kaart. Op het terras is het ontspannen in de zon met een goed glas wijn, verkoelende frisdrankje of lekkere cocktail.

Verder vindt u in het dorp een groot assortiment aan eetgelegenheden; een pannenkoekenhuis, Italiaan, restaurant en eetcafé. In het hoogseizoen is het verstandig vooraf te reserveren. Op zoek naar een bijzonder restaurant? Bekijk hier de mogelijkheden en onze tips!