Wandelen in Zeeland

Op Walcheren

De accommodaties van Zeayou Zeeland zijn alles gelegen op Walcheren. Dit deel van Zeeland is gelegen aan de Noordzee en aan de Westerschelde. Walcheren is een schiereiland toen eind 19e eeuw de Sloedam werd aangelegd en veranderde gedurende de Tweede Wereldoorlog in een grote vesting omdat er een grote aanval werd verwacht. Er werden daarom zo’n 200 bunkers gebouwd, die nog steeds terug te vinden zijn.

Strandwandelingen in de provincie Zeeland

De Zeeuwse stranden zijn de mooiste en schoonste van Nederland. Houdt u van rust en ruimte? Dan is een wandeling over het strand van Vrouwenpolder een aanrader. Het strand is het breedste strand van Zeeland en lopend naar Oostkapelle is hier altijd een rustige looproute te vinden. In Vrouwenpolder kijkt u met vol bewondering naar de kitesurfers die hier gebruik maken van de wind en de golven.

Natuurgebied Oranjezon

Vrouwenpolder grenst aan natuurgebied Oranjezon. Dus de keuze wordt wel lastig, want ook hier is het wandelen zeer aangenaam te noemen. Er is hier veel variatie in het landschap met bos, struweel en duingasland. Of u wandelt er tussen het helmgras met af en toe een blik op de zee. Vanwege deze variatie is het een gunstig leefgebied voor veel soorten planten en dieren. De kans is groot dat u – zeker ’s ochtends vroeg – oog in oog komt te staan met een damhert of ree. Onze tip is om toch een strandwandeling te combineren met dit stukje prachtige natuur. In Oranjezon zijn vijf gemarkeerde routes. De entree is aan de Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder en u betaalt € 1,00 per persoon bij de automaat. U kunt het natuurgebied bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Houdt u er rekening mee dat de hond niet mee mag.

Het badstrand van Zeeland

In Domburg loopt u over het brede zandstrand door tot aan Westkapelle. Kenmerkend hier zijn de rijen paalhoofden. De houten paalhoofden horen bij de kustverdediging en houden de sterke stroming van het water tegen zonder dat de bodem dan weggeslagen wordt. Het zijn echte blikvangers op de stranden van Zeeland. In de zomermaanden (meestal van april tot en met september) staan tegen de duinen rijen met strandhuisjes. Veelal wit, maar in Domburg op het strand ook een aantal in zachtgeel, -groen, -blauw en -rood. Deze strandhuisjes staan garant voor social-media waardige plaatjes. Op het strand van Domburg zijn ook vele strandtenten te vinden, de één nog hipper dan de andere. Hier is het lekker even uitrusten en genieten. Van een drankje, maar ook van de omgeving.

Met de hond naar het strand

Neemt u de hond mee op vakantie? Dan kan een bezoek aan het strand natuurlijk niet ontbreken. De meeste honden zijn dol op het strand. Lekker wandelen over het strand, rollen door het zand en natuurlijk een snelle duik in zee. Over het algemeen geldt dat als de hond welkom is dat ze tussen half september en half mei los mogen lopen. Na half mei is dit alleen toegestaan tussen 19:00 en 10:00 uur. Op sommige stranden mogen honden in deze maanden dan helemaal niet meer komen. Bij alle strandopgangen staan informatieborden waarop staat of de hond welkom is op het strand.

Zeayou Zeeland Sea You Zeeland 9 Sea You Zeeland 14 SYZ 33

Natuurgebied De Manteling

Aan de rand van Domburg gelegen is het natuurgebied De Manteling van Walcheren. Bijzonder aan dit gebied is dat er bijna nergens anders in Europa loofbomen zo dicht bij de kust groeien.

De Manteling van Walcheren is een klassieke buitenplaatsenzone met bossen, stukken duin, kaarsrechte lanen en slingerplaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer; in de 20e eeuw werden veel huizen permanent bewoond of er kwam een instelling in. In dit gebied hoort u tegelijk een nachtegaal zingen en een zeemeeuw krijsen. Staatsbosbeheer beheert in de Manteling een aantal statige buitenplaatsen zoals Westhove, Berkenbosch en Duinbeek. In de 18e-eeuwse voormalige oranjerie van Kasteel Westhove is Terra Maris gevestigd, het Zeeuws Museum voor natuur en landschap. (Bron: Staatsbosbeheer).

Dwalend door het pittoreske Veere

Een stadje met een rijk verleden aan het Veerse Meer. En de historie leeft in Veere. Waar ooit de rijk beladen schepen uit Schotland lagen, liggen nu de jachten in de havens. In de 16e eeuw was Veere een stapelplaats van Schotse wil en kwam Veere tot bloei en vestigde er zich een Schotse kolonie. Museum De Schotse Huizen aan de Kaai herinnert aan de Schotse hoogtijdagen in de stad.

Wandelen in Middelburg

In de hoofdstad van Zeeland is veel te zien en te horen. De stad kent een enorme historie en er zijn verschillende mogelijkheden om de stad wandelend te ontdekken. Makkelijk is om bij de Tourist Info Middelburg, gevestigd in De Drvkkery op de Markt, een standswandelingenboekje te kopen. Er zijn er verschillende verkrijgbaar voor € 2,50 per stuk en allen met een eigen thema. Mocht u interesse hebben in moderne architectuur, of liever langs de groene Bolwerken lopen of de belangrijkste monumenten willen zien; dat kan allemaal! De wandelingen duren ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Rondleiding met gids in Middelburg inclusief bezoek aan het stadhuis

Vanuit de Tourist Info Middelburg neemt een stadsgids u in een klein gezelschap mee op ontdekkingstocht door de binnenstad. Onderweg nemen de pleintjes, steegjes, hoge abdijtorens en oude koopmanshuizen u mee naar andere tijden. Bij deze wandeling van 1,5 uur is een kort bezoek aan het stadhuis inbegrepen.
De rondleiding is van maandag tot en met zaterdag en dient vooraf gereserveerd te worden bij de Tourist Info Middelburg.

Wandelen op Walcheren

Afgelopen jaar heeft Hans Corbijn samen met Ilse Maljaars Groepsarrangementen Zeeland opgezet. Hans is bekend van Wandelen op Walcheren en Ilse van Food by Foot.
Beide zijn enthousiaste en ervaren gidsen die mooie wandeltochten door stad en natuur kunnen verzorgen. Met hun kennis, creativiteit en flexibiliteit is een tocht met hen altijd een groot succes!
Neem gerust eens een kijkje op www.groepsarrangementenzeeland.nl, www.wandelenopwalcheren.nl of www.foodbyfoot.nl.

In onze hotels verkopen we ook het wandelboekje Walcherse Wandelingen en verschillende trailrun- en wandelkaarten. Vraag er naar bij de receptie!

Een stadswandeling maar dan anders

Dat is Stegentochten Middelburg! Dat de stad een bijzondere stad is met een rijk verleden is u vast niet ontgaan. De stad mag bogen op een belangrijk aandeel binnen de wereldse handel. Zo speelde Middelburg tussen de 13e en de 17e eeuw een grote rol in de wijnhandel in Europa, handelden we in allerlei specerijen en deden we spectaculaire uitvindingen. Maar ook veel spreekwoorden vinden hun oorsprong in Middelburg. Daarnaast staat de stad bol van bijzondere verhalen en anekdotes en niet alleen door de bewogen oorlogsjaren. U ontdekt het zelf tijdens één van de Stegentochten. U wordt meegenomen door de talloze steegjes van de stad, maakt kennis met verborgen plekjes en zult ontdekken dat deze historische stad een bakermat is van geschiedenis, spannende verhalen, leuke weetjes en talrijke bijzonderheden. En dat alles onder leiding van de Stegenman: Hans Notebaart.

Er zijn verschillende soorten Stegentochten; traditioneel, Steegjes & Biertjes, Stegen & Wijnen, etc. Meer informatie & reserveren kan via: stegentochtenmiddelburg.nl