Middelburg

Historisch gezellig

De hoofdstad van Zeeland, Middelburg, kent een rijk verleden die tegenwoordig nog goed is terug te zien. De stad heeft ruim 1100 monumenten, maar de vele pleintjes, winkels, horeca en evenementen zorgen ervoor dat het meer dan een bezoekje waard is.

De geschiedenis van Middelburg

Middelburg was ooit de middelste burcht op het (schier)eiland Walcheren. Het is niet moeilijk te raden waar de naam dus vandaan komt. De stad ontwikkelde zich tot een echte handelsstad met stadsrechten en was in de VOC-tijd op Amsterdam na, de belangrijkste stad van Nederland. In het centrum van Middelburg zijn nog veel panden te zien die herinneren aan deze periode.

Middelburg Monumentenstad

Zoals gezegd telt Middelburg vele rijksmonumenten. Tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog had de stad veel te lijden, maar werd nadien weer (bijna) volledig opgebouwd. De bekendste monumenten in Middelburg zijn het Stadhuis en de Abdij.

Sea You Zeeland 02 76 Sea You Zeeland 02 81 Sea You Zeeland 02 80

Stadhuis van Middelburg

Waarschijnlijk is het één van de meest bewonderde gebouwen van Middelburg. Behalve door de bouw, komt dit ook door de centrale ligging op de Markt, middenin het centrum.
Het Stadhuis is een laatgotisch gebouw met vele torentjes, vensters, beelden en rode luiken. Tegenwoordig wordt er niet meer geregeerd vanuit het Stadhuis maar is het een populaire trouwlocatie en is de University College Roosevelt er gehuisvest.

Expositieruimte De Vleeshal

In een deel van het Stadhuis zit De Vleeshal. Hier worden tentoonstellingen georganiseerd van hedendaagse kunst van nationale en internationale kunstenaars. De nadruk ligt op parallellen tussen de hedendaagse ontwikkelingen in de actuele kunst en de beginjaren van het tentoonstellingsprogramma in de Vleeshal in de jaren zeventig, toen nieuwe muziek, dans, beeldende kunst en performance op een interessante manier bij elkaar werden gebracht. Bron: De Vleeshal.

De Abdij van Middelburg

Misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Middelburg is het Abdijcomplex. Op het plein zie je in 360 graden het prachtige bouwwerk uit de 12e eeuw. Tot 1574 deed het dienst als klooster. Later werd er van hieruit geregeerd en nog steeds zit het provinciebestuur in deze gebouwen.

Zeeuws Museum

In de abdij huist ook het Zeeuws Museum. Een bezoek hieraan mag u eigenlijk niet overslaan. In het museum ontdekt u de geschiedenis en schatten van Zeeland. Het Zeeuws Museum geeft een rijk beeld van de geschiedenis en de cultuur van Zeeland. Historische ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden zoals werk, vrije tijd, geloof, wetenschap en kunst komen hier tot leven in de collecties. Bron: Zeeuws Museum.

Abdij Pim Top Groot Zeeuwsmuseum landscape zeelandnet 1 05152017 Zeeuws Museum 008 fotografie Pim Top Groot

Abdijtoren De Lange Jan

Kenmerkend voor De Abdij van Middelburg is de Lange Jan! Deze toren werd in de 14e eeuw gebouwd en is met ruim 90 meter één van de hoogste kerktorens in Nederland. Na nhet beklimmen van de 207 treden geniet u hier van een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Winkelen in Middelburg

In deze prachtige en historische stad is het ook nog eens fijn winkelen!
De grootste winkelstraat is de Lange Delft en bevindt zich tussen het Damplein en de Markt. In deze straat zijn vooral de bekende en grotere winkelketens te vinden. Maar sla in deze straat ook de wat kleinere straatjes in zoals de Sint Jansstraat en de Segeerstraat. Juist hier zijn de meeste bijzondere winkels, conceptstores en cadeaushops te vinden.

Aan de andere kant van de Markt ligt de Langeviele. In deze straat is van alles te vinden! Grote, maar ook kleine winkels, kleding, cadeautjes, lekkers en speelgoed. Vanuit de Lange Geere loopt u door naar de Geerepassage en de Korte Geere. Hier bevinden zich ook nog echt pareltjes om te bezoeken.

Dé leukste winkels in Middelburg

Er zijn online diverse lijstjes te vinden met alle hotspots. We zetten er een paar op een rijtje die meer dan de moeite waard zijn:

De Drvkkery – gelegen op de Markt is dit voor iedere boekliefhebber een MUST! Maar ook als je geen echte lezer bent, is het toch leuk om even binnen te stappen. Want naast boeken is er een grote collectie tijdschriften, ansichtkaarten, spelletjes, muziek, cadeaus en stationary.

inMiddels – van alles onder één dak! Deze conceptstore is altijd gevuld met fashion, sieraden, interieur, edelstenen, kaarten, planten en kadootjes.

Lievelings – een cadeautje van een winkel in Middelburg. In een uniek pandje aan de Korte Geere is hier van alles leuks te vinden. Hier slaagt u altijd voor de meest creatieve en eigentijds cadeaus. Voor uzelf, een vriendin of voor de kids!

Plantaardig – ’n Stadstuinwinkel in Middelburg. Hier verkopen ze planten, véél planten; kamerplanten, buitenplanten, kuipplanten, groen planten, bloeiende planten en babyplanten. Daarnaast ook veel aardewerk en terrariums.

Skandinavien – klein en gezellig winkeltje vol met op en top Scandinavische woonaccessoires met een strak en minimalistisch design en een authentieke en sfeervolle look.

Pluk de Dag – hier wordt u welkom geheten in een wereld van geuren, kleuren, beleving en een breed assortiment producten. Bij Pluk de Dag ervaart u de pure passie voor bloemen, planten en sfeer!

Andere toppers van winkels: WAAR Middelburg, Si-sa-soep, Wit&Zo, Indistrieel, Ippy, Vindsels, Kinderjuweeltjes en nog veel meer…

Informatie winkelen in Middelburg

Op maandag openen de meeste winkels in het centrum van Middelburg de deuren vanaf 12:30 uur. Op donderdag is het koopavond van 19:00 tot 21:00 uur.

Koopzondag in Middelburg
Op de eerste zondag van de maand is het koopzondag van 13:00 tot 17:00 uur.

Markt in Middelburg
De warenmarkt vindt plaats op donderdag van 9:00 tot 16:30 uur. Ook is er een zaterdagmarkt (groenten, fruit, kaas, noten) van 7:30 tot 16:00 uur.

SYZ 8 SYZ 4 SYZ 3

Wandelen in Middelburg

Deze mooie stad is heerlijk om doorheen te dwalen. Zoveel straatjes, steegjes, pleintjes en bijzondere plekjes. Meer weten over de mogelijkheid om de stad wandelend te ontdekken, leest u hier.

Attracties in Middelburg

Er is genoeg te beleven in en rond Middelburg. Attracties voor jong en oud, actief en sportief of juist om even uit te rusten.

Rondvaart Middelburg

Beleef Middelburg vanaf het water!
In een open boot ervaart u het heden en verleden van Middelburg op een unieke manier. Tijdens de 45 minuten lange rondvaart krijgt u een goede kijk op de stad van nu, maar ook op de bijzondere geschiedenis van de stad. U vaart onder lage bruggetjes en langs vele mooie, monumentale panden en de schipper geeft u met zijn verhaal een blijvend beeld van Middelburg. Bron: Rondvaart Middelburg.

Cinema Middelburg

Cinema Middelburg is gelegen in de Kloveniersdoelen. Dit bijzondere pand is al een bezienswaardigheid op zich! Dit filmhuis verzorgt een breed filmaanbod die u niet in de reguliere bioscopen ziet. Stichting Cinema Middelburg wil daarmee een stabiele en inspirerende schakel zijn in het culturele, sociale en maatschappelijke leven. De filmzaal met een karakteristiek balkenplafond is uitgerust met 91 stoelen. Bron: Cinema Middelburg.

ZEP Middelburg

Op het Vrijetijdspark Zep Middelburg zijn verschillende attracties te vinden, die zeker ook bij minder mooi weer leuk zijn om eens te bezoeken en te ervaren.

Mini Mundi – een compleet dagje uit voor het hele gezin. Ontdek de markante gebouwen van Walcheren in het miniatuurpark van Miniatuur Walcheren. Beleef verschillende attracties in het pretpark en de ruime speeltuin. In het paviljoen is een uitdagende indoorspeeltuin.

GlowGolf – een 18 holes indoor minigolf volledig verlicht met blacklights waar de jungle tot leven lijkt te komen. U kunt tijdens het spelen zomaar oog in oog komen te staan met tijgers, olifanten en leeuwen. Leuk en toegankelijk voor iedereen van 4 tot 88 jaar!

Prison Island – een gevangencomplex van 500m2 met 20 cellen waarin codes moeten worden gekraakt, raadsels opgelost en waar fysieke uitdagingen moeten worden aangegaan. Soms draait het om slimheid, soms om kracht of anders vingervlug. Maar er is altijd maar één manier om te ontsnappen: samen!

HyperBowling – dit is bowlen next level! HyperBowling is bowlen in het kwadraat. Er wordt gemikt op de pins op de banen, maar ook op de lichtgevende targets langs de baan. Dan verdubbelt niet alleen de score, maar ook de fun. Meer actie, meer kansen en meer plezier.

Rondvaart 2560x1920 Kloveniersdoelen 2 3872x2592 Achtbaan de laatste karretjes 1 Overzicht Minituur Middelburg 2 1